ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ, УСВОЈЕНЕ СВЕ ТАЧКЕ ДНЕВНОГ РЕДА

Скупштина општине Прњавор одржала је данас 30. редовну сједницу, а на дневном реду су биле 32. тачке.

Одборници локалног парламента усвојили су, између осталог, и неколико програма одјељења Општинске управе. Начелник општине Прњавор, Дарко Томаш рекао је да су посебно важни Програм о начину коришћења новчаних средстава прикупљених на основу прихода од посебних водних накнада у 2020. години и  План утрошка новчаних средстава која потичу од прихода од посебних намјена за шуме за 2020. годину.

„Из прихода од посебних водних накнада планирано је, да се завршавају неки веома важни водни објекти, прије свега у овој години је потребно, да се заврши процес спајања пословне зоне на градски водовод. Вриједност тог пројекта је око 330.000 КМ“, рекао је Томаш, те нагласио да је потребно да се један бунар на изворишту Повелич споји на систем водоснабдијевања, као и да се заврши спајање града у нижим зонама, чиме би комплетан град добио воду са Повелича. „Планом утрошка новчаних средстава која потичу од прихода од посебних намјена за шуме предвиђено је око 140.000 КМ за асфалтирање одређених путних праваца у руралним срединама одакле се извлаче шумски сортименти, као и обезбјеђење посипног материјала“, рекао је Томаш.

Начелник Томаш је додао, да је за Програм развоја спорта на подручју општине Прњавор за ову годину, који су одборници једногласно усвојили, издвојен износ од 250.000 КМ, као и да се у задње четири године интензивно радило на повећању средстава за спорт. „Прије десетак дана имали смо састанак са свим спортским радницима, и није било примједби на приједлог о расподјели средстава који смо изнијели на састанку“, рекао је Томаш.

Велику пажњу одборника изазвала је Иницијатива о оснивању мјесне заједнице Јасик и Лужани. Коментаришући ову иницијативу, начелник Томаш је рекао, да је иста дошла од стране мјештана ових насељених мјеста, те да ће у наредном периоду, о њој, прво одлучивати људи који живе на том подручју, а након тога и одборници локалног парламента.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић је нагласио, да се овдје не ради о оснивању мјесне заједнице, него о иницијативи која је ушла у скупштинску процедуру и на основу које предсједник Савјета мјесне заједнице Кремна има обавезу, да у року од 30 дана сазове збор грађана на којем ће се грађани изјаснити о овој иницијативи.

Симић је рекао, да су одборници локалног парламента, данас усвојили и Извјештај о раду Скупштине општине Прњавор, сталних радних тијела Скупштине и Стручне службе Скупштине општине, за 2019. годину, као и Информацију о реализацији одлука Скупштине општине Прњавор, за период од 1.7. до 31.12.2019. године.

Шеф Клуба одборника СДС-а Славиша Јењић је рекао, да одборници овог Клуба нису подржали Иницијативу о оснивању мјесне заједнице Јасик и Лужани, јер сматрају да иста треба да дође од стране самих мјештана. „Ако ћемо ићи у правцу оснивања нових мјесних заједница, онда то треба да буде у пакету односно да се разматрају сва насељена мјеста која су заинтересована да имају мјесну заједницу“, рекао је Јењић.

Скупштинско засједање, 30. по реду, завршено је око 14.00 часова.