ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Скупштина Града Прњавор одржала је јуче 30. сједницу. На дневном реду било је 18. тачака, између осталог, и извјештај о извршењу буџета Града Прњавор за прошлу годину.

Град Прњавор остварио је у прошлој години позитиван финансијски резултат у износу од 184.841,14 КМ, а укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину остварени су у износу од 27.640.651,88 КМ, што је за 0,77% више од средстава планираних Ребалансом буџета Града Прњавор за 2023. годину.

В.д. начелник Одјељења за финансије, Александар Његомировић је нагласио, да је Град Прњавор потпуно финансијски стабилан, да се сва буџетска давања одвијају планираном динамиком, и да је стопа задужености ниска и износи 6,5 одсто.

„Укупни износ остварења прихода је 30.020.000 КМ или 95,6 одсто. Порески приходи су остварени у износу од 15. 053.000 КМ, а најзаступљенији је остварење ПДВ-а. На расходновној страни буџета кроз програм капиталних улагања и друге инфраструктурне пројекте реализовано је око 4.100.000 КМ“ , навео је Његомировић у изјави новинарима.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш истакао је да је ово осма година заредом како буџет има позитиван финансијски резултат, што до сада није успјела остварити ниједна друга локална заједница у Републици Српској.

„То је најбољи показатељ нашег рада, иако бисмо вољели да имамо и више средстава и инвестиција, али оно што имамо на располагању одговорно усмјеравамо и користимо“ , рекао је Томаш.

Скупштина Града Прњавор поред наведеног извјештаја усвојила је и извјештај о пословању ЈЗУ Дом здравља Прњавор за 2023. годину, као и програм рада и финансијски план за ову годину, а усвојен је и закључак којим ће према републичким властима бити упућен приједлог, да се обезбиједе додатна финансијска средства за ову здравствену установу као награда за добро пословање.

Локални парламент усвојио је и извјештај о пословању ЈУ Народна библиотека Прњавор за прошлу години и програм рада и финансијски план за ову годину, извјештај о реализацији Програма мјера за спречавање, сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести на подручју града Прњавор за прошлу годину, неколико одлука о продаји некретности у својини Града, као и одлуку о давању сагласности на План изједначавања цијена водних услуга у периоду од 2023. – 2029. година.