ЗАВРШЕНА ДРУГА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Друга редовна сједница Скупштине општине Прњавор завршена је у 15.30 часова, а током сједнице разматрано је деветнаест тачака дневног реда. Одборници локалног парламента усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 17.300.000,00 КМ, што је за 593.000,00 КМ мање у односу на ребаланс буџета за прошлу годину.

Начелник Одјељења за финансије, Александар Његомировић рекао је, да је нацртом буџета предвиђено повећање гранта за Дом здравља, као и средстава за развој спорта, док су капиталне инвестиције планиране у износу 868.000,00 КМ, а укупна улагања за инфраструктурне пројекте износе око 1.300.000,00 КМ.

Нацртом буџета за 2021. годину издвајања за одређене категорије су остала, или на истом нивоу, или увећана, иако су препоруке Министарства финансија да се грантови смање, рекао је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

Томаш је нагласио, да је уведено и неколико нових буџетских ставки, између осталог, и финансирање „Родитељске куће“ која је основана при УКЦ БЛ, а коју је општина подржала са 10.000.00 КМ.

„Средства су намјењена родитељима и дјеци обољелој од малигних болести, а која на лијечење у Бањалуку долазе из других општина и градова. „Родитељска кућа“ нема сталних извора финансирања, па је мој апел и другим локалним заједницама у Републици Српској да поступе на исти начин како би се обезбједило њихово финансирање“ рекао је Томаш.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић рекао је да су усвајањем нацрта буџета створене претпоставке да се документ упути у јавну расправу како би се добиле потребне сугестије и приједлози, а након тога усвоји и коначна верзија овог документа.

Одборници су данас усвојили и Нацрт одлуке о оснивању јавног комуналног предузећа. Коментаришући нацрт ове одлуке, начелник Томаш је рекао, да Општина Прњавор као одговорна заједница мора имати одговор на сваки отворени проблем, а у Прњавору је један од њих функционисање комуналних служби.

„Последњих година ситуација у ‘Водоводу’ је значајно стабилизована, што није случај и у Комуналном предузећу ‘Парк’, због чега Општина мора имати алтернативно рјешење за тај проблем. Примарна дјелатност новог предузећа ће бити нешто друго, не само сакупљање отпада, али уколико се ситуација у КП „Парк“ не буде мијењала на боље, у будућности можемо размишљати да све праве раднике пребацимо у ново предузеће и на тај начин да им буде обезбјеђена сигурнија будућности“, рекао је Томаш.

Томаш је нагласио, да ће јавности бити детаљније упозната са овом тематиком када дође до одређених усаглашавања, регистрације и ако буде усвојен приједлог одлуке.

Милан Петровић из Клуба одборника СДС је рекао, да је овај Клуб указао на одређене мањкавости у нацрту буџета, те да ће приликом усвајања приједлога документа ићи са одређеним амандманима. Петровић је нагласио, да одборници Клуба СДС нису подржали ни нацрт одлуке о оснивању новог комуналног предузећа, јер нису сигурни да је то право рјешење за овај проблем.

Драган Радић из ДНС-а рекао је да ова странка није дала подршку нацрту буџета, јер сматрају да се неке ставке морају умањити, а пронаћи простор за неке нове, као што су бесплатни уџбеници за сву дјецу у Прњавору и издвајање средстава за свако новорођено дијете. Радић је нагласио, да ДНС није подржао ни одлуку о оснивању новог комуналног предузећа јер нису сигурни да је то једина алтернатива и да можда постоји могућност ревитализације постојећег предузећа да би постигли квалитет услуга који је грађанима потребан.

Одборници локалног парламента усвојили су данас и Одлуцу о вриједности бода за плаћање комуналне накнаде за 2021. годину, Одлуку о висини накнаде за уређење градског грађевинског земљишта, Одлуку о висини вриједности непокретности по зонама на територији општине Прњавор, Одлуку о утврђивању просјечне коначне грађевинске цијене једног м2 корисног стамбеног и пословног простора у 2020. години за подручју општине Прњавор, Нацрт одлуке о оснивању Јавне установе Центар за културу, ПЈ „Завичајни музеј у Прњавору“, као и Програм мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести на подручју општине Прњавор за 2021. годину, Програм мјера систематске превентивне дезинсекције и дератизације на подрују општине Прњавор за 2021. годину и Програм рада Скупштине општине Прњавор за 2021. годину.

На данашњој сједници именовани су и чланови сталних радних тијела Скупштине општине. У Статутарно – правну комисију именовани су Сузана Шврака, Ненад Ђекић, Велибор Тривичевић, Новка Петровић и Сњежана Јотановић. У Комисију за привреду и финансије именовани су Драгана Њежић, Бране Петрушић, Горан Земун, Милан Алексић и Душан Љубојевић. У Комисију за друштвене дјелатности именовани су Миле Шљивић, Свјетлана Малић, Вукашин Бацковић, Сретко Маринковић и Дамир Савић. У Комисију за мјесне заједнице именовани су Немања Лукић, Милорад Кондић, Горан Шарчевић, Михајло Кнеш и Горан Продановић.У Комисију за награде и признања именовани су Жељко Симић,Небојша Тодић, Велибор Тривичевић, Бранко Декет и Драган Радић. У Комисију за вјерска питања именовани су Владо Жунић, Бранко Декет, протонамјесник Душко Дринић, Фикрет еф. Челенка, главни имам и Елизабета Благојевић. У Комисију за питања младих именовани су Немања Лукић, Ђорђе Прерадовић, Борис Ђурић, Милан Радуловић и Андријана Дујаковић. У Одбор за људска права, представке и притужбе именовани су Душко Миоданић, Марина Ђураш, Бојан Суботић, Драгана Њежић и Милорад Кондић. У Одбор за  регионалну и међународну сарадњу именовани су Дражен Микић, Славиша Милинчић, Горан Земун, Сњежана Зорић Вујић и Дијана Прерадовић. У Одбор једнаких могућности именовани су Сузана Шврака, Марина Ђураш, Нада Живковић, Емануела Михајловић и Данко Сеги. У Етички одбор именовани су Небојша Тодић, Бране Петрушић, Славиша Милинчић, Марија Крајишник и Славољуб Вуковић. У Одбор за борачко-инвалидску заштиту именовани су Владо Жунић, Синиша Малешевић, Горан Шарчевић, Бориславко Пеулић и Богољуб Санчанин. У Савјет за спорт именовани су Миле Шљивић, Борис Жижак, Ђорђе Прерадовић, Драган Прерадовић и Душанка Домуз. У Савјет за културу именовани су Сузана Шврака, Марина Ђураш, Милорад Кондић, Љубиша Декет и Стефан Китић.