ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ, ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ДОДЈЕЛИ СТАТУСА ГРАДА ОПШТИНИ ПРЊАВОР

Oдборници Скупштине општине Прњавор на данашњој 15. редовној сједници усвојили су Одлуку о покретању поступка за додјелу статуса града, Одлуку измјени Одлуке о организовању Јавне установе Центар за културу Прњавор, Одлуку о давању на поклон путничког аутомобила Општинској организацији Црвени крст Прњавор и давању сагласности начелнику општине за потписивање Уговора о поклону, као и неколико одлука о продаји непокретности.

Начелник општине, Дарко Томаш каже да је Прњавор по економским параметрима супериорнији од неких локалних заједница које су раније добиле статус града, због чега ова општина заслужује да добије исти статус.

Томаш је појаснио, да се уназад шест мјесеци активно ради  на изради Елабората који ће бити упућен Влади Републике Српске на разматрање.

„ Сматрамо да и Прњавор заслужује тај статус, прије свега због привредника који су у прошлој години остварили приход од 1.027.830.517,00 КМ захваљујући чему Прњавор  од 65 локалних заједница у Републици Српској заузима пето мјесто. Испред нас су само Бањалука, Бијељина, Лакташи и Требиње“, рекао је Томаш у изјави новинарима.

Он је подсјетио да је од укупног прихода више од 496 милиона КМ био извоз што је скоро 50 одсто производње у овој општини, као и да је остварена добит привреде виша од 82 милиона КМ и дупло је већа него годину дана раније.

„Посебно је важно да је општина Прњавор друга у Републици Српској по односу увоза и извоза, 150 милиона КМ је позитиван робни скор размјене са иностранством. Ако говоримо о стопи раста остварили смо 33,9 одсто, први смо у цијелој бањалучкој регији“ , прецизирао је Томаш.

Он је изразио увјерење да ће  изградњом Пословне зоне Вијака и уз све друге погодности за инвеститоре и привреднике Прњавор тек у наредном периоду осјетити све економске предности.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић изразио је задовољство што Прњавор испуњава законом прописане услове за статус града и поздравио једногласну подршку одборника да се Одлука о покретању поступка за додјелу статуса града упути у даљу процедуру. 

На данашњој сједници Скупштине општине у Одбор за жалбе именовани су Новка Бјелонић Петровић, Јелена Шушак и Зорица Микић Ћосић, док је Дајана Башић именована за члана скупштинске Комисије за питања младих, а Јована Његован за члана Одбора једнаких могућности.