ОДРЖАНА ПРВА ВАНРЕДНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Одборници Скупштине општине Прњавор, данас су на првој ванредној сједници са функције директора Дома здравља разријешили Свјетлану Малић, а за вршиоца дужности директора Дома здравља именовали Бојана Суботића

Предсједник Скупштине општине, Мирко Буквић касно сазивање термина одржавања ванредне сједнице објашњава чињеницом да директору Дома здравља истиче мандат седмог јула и да је то довољно да се о разрјешењу и именовању вршиоца дужности директора ДЗ расправља управо на ванредној сједници.

“Разрјешење је због истека мандата докторице Свјетлане Малић, чији мандат истиче 7. јула. Данас смо је разријешили са тим датумом из разлога што 1. јула почиње скупштинска пауза и нисмо по том питању хтјели да заказујемо редовну сједницу, сматрали смо да је на овај начин то конкретно да одрадимо, а са друге стране, коректно је да Дом здравља нема вакум након истека мандата директора”, рекао је предсједник СО Прњавор, Мирко Буквић.

Одборници СНСД-а нису гласали по овој тачки дневног реда и истичу се ради о пропустима за које скупштинска већина није знала.

Наглашавају да су прекршени закони и да је за разрјешење директора ДЗ неопходна сагласност надлежног Министарства, што у овом случају, није учињено.

“Данас је била поента, прије свега, да се намире страначки апетити који су били обећани формирањем нове скупштинске већине и то није могло чекати скупштинску паузу и слично и, ево, данас је ово морало да се деси, с обзиром да је то била пријетња”, рекао је начелник општине Прњавор, Дарко Томаш, додајући да је већ указао да све оне процедуре и начини како је данас дошло до и разрјешења и именовања вршиоца дужности, нису проведене по закону.

Мени је жао што су данас и Дом здравља, као једну институцију која одлично функционише задње четири године, увукли у ове своје политичке игре, а ја сам их упозорио какве ће то све посљедице имати”, поручио је начелник општине.

На дневни ред ванредне сједнице је, на приједлог начелника уврштена и Одлука о кредитном задужењу за финансирање пренесених обавеза, инфраструктурних пројеката и неизмирених обавеза КП “Парк”. Приједлог је довео до опречних мишљења и дискусија одборника.

На крају је договорено да ће задужење износити пет милиона и 500.000 КМ, што су одборници једногласно усвојили.

“Брљотину СДС-а око раскидања уговора за пројекат Повелич, и општина Прњавор је том приликом претрпила штету од милион и 200 хиљада КМ и ми смо морали наћи начин како то ријешити. Ево, нашли смо кредитним задужењем”, рекао је Томаш и нагласио да су важна и друга питања као што је наставак пројеката водоснабдијевања и у том контексту се већ двије- три године активно баве пројектом водоснабдијевања МЗ Штрпци и Поточани.

“Данас, мој приједлог је био како рјешавати те проблеме и оно што сам увјерен јесте да одборници нису могли одбити такав приједлог”, рекао је Томаш.

Ова тачка дневног реда изазвала је велику дискусију одборника, а на крају је једногласно одлучено да се средства подједнако распореде на већи број мјесних заједница.