ОДРЖАНА 29. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На јучерашњој сједници Скупштине општине, разматрано је 26. тачака дневног реда. Одборници локалног парламента су, између осталог, усвојили и буџет општине Прњавор за 2020. годину у износу од 15.900.000,00 КМ.

Начелник Одјељења за финансије, Александар Његомировић је рекао, да су у буџету за наредну годину уведене нове позиције – грант Комуналном предузећу „Парк“ у износу од 100.000 КМ и подршка развоју задругарства у истом износу. „Такође су уведене и нове позиције у оквиру Одјељења за локални економски развој и друштвене дјелатности, а везано за два пројекта у идућој години. Омладинска банка која треба да подстакне активизам и креативност младих и пројекат израде студентских картица који ће обезбиједити погодност студентима са подручја општине Прњавор код куповине одређених производа“, рекао је Његомировић.

Он је нагласио, да су капитална улагања у 2020. години планирана у износу од 1.400.000,000 КМ, што је повећање за 200.000,00 КМ у односу на нацрт буџета.

Предсједник Скупштине општине Прњавор, Жељко Симић је истакао, да су на 29. сједници усвојени важни документи за локалну заједницу, а прије свега ребаланс буџета за ову и буџет за наредну годину, као и план капиталних улагања за 2020. годину, програм одржавања локалне путне мреже у 2020. години и програм одржавања објеката заједничке комуналне потрошње у 2020. години, чиме се стичу услови да надлежне службе проведу одређене поступке како би се спремно дочекала 2020. година.

Предсједник Симић је рекао, да је данас донесена и Одлука о додјели назива улице – Пут бораца Мотајичког батаљона. „Ово питање је, не знам из којег разлога, на једној од ранијих сједница исполитизовано од стране СДС. Указали смо им тада на грешку у процедури, замолили да сачекају да се тај приједлог претвори у иницијативу како бисмо имали цјеловиту и закониту одлуку, но нисмо наишли на њихово разумијевање” , изјавио је Симић.

Он је додао да је у међувремену, пред одржавање данашње сједнице стигао исправан приједлог од начелника општине, који је и лично подржао, чиме су се стекли услови за усвајање одлуке.

Говорећи о напуштању сједнице Скупштине од стране одборника опозиционог СДС-а, који су поступак образложили преобимним материјалом за једно скупштинско засједање, Симић је нагласио, да му је жао због таквог поступка, јер се на сједници расправљало о важним темама.

“Свако од одборника у свом политичком животу опредјељује своје ставове, присуство и рад за оно за шта су изабрани. Жао ми је, јер је данас било важних тема, као и тема на којима су раније инсистирали и одборници опозиције. Била је ово прилика да заједнички разговарамо о свему томе”, рекао је Симић.

На 29. сједници Скупштине општине, одборници су разматрали и Информацију о стању у Комуналном предузећу „Парк“ а.д. Прњавор, а усвојен је и низ закључака који садрже краткорочне и дугорочне мјере за превазилажење проблема у функционисању овог предузећа.

Коментаришући стање у Комуналном предузећу „Парк“, начелник општине, Дарко Томаш рекао је да се у овом предузећу проблеми гомилају уназад 20 година, и да дугорочно рјешење није једноставно.

Начелник Томаш је истакао важност будућих инвестиција локалне заједнице у ово предузеће.

“На основу краткорочних анализа до наредне сједнице Скупштине донијећемо одлуку да ли ће то бити грант, докапитализација или неко друго рјешење. Увјерен сам, да ћемо у идућој години коначно ријешити и овај проблем”, рекао је Томаш. 

Одборници Скупштине општине разрјешили су јуче директора Јавне установе Центар за културу Прњавор и именовали Дуњу Пиљагић за новог директора.

Сједница је завршена око 15.00 часова.