ОДРЖАНА 22. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА

Скупштина Града Прњавора на данашњој сједници усвојила је приједлог Статута Града Прњавор, а одборници су подржали и повећање цијена комуналних услуга предузећа „Парк“ и „Водовод“.

Предсједник Скупштине Града, Жељко Симић каже да је данашње засједање пратила конструктивна расправа. „Усвојили смо приједлог Статута Града Прњавор као највишег нормативног акта у јединици локалне самоуправе што омогућава да се у наредних 60 дана, као прелазном периоду,  донесу одговарајући акти за несметано функционисање Градске управе“, појаснио је Симић.

Градоначелник Дарко Томаш говорећи о одлуци да се да зелено свјетло за поскупљење комуналних услуга истакао је, да је од последњег повећања цијена ових услуга прошло 17 година, иако је у међувремену било таквих захтјева предузећа „Парк“ и „Водовод“. „То је тренутна потреба како би ова предузећа могла наставити нормално радити, односно функционисати на тржишним принципима. Свим категоријама становништва које су у стању социјалне потребе локална заједница ће помоћи кроз субвенције“ , рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је усвојен закључак према којем комунална предузећа повећање прихода која ће по основу раста цијена услуга остварити не могу потрошити на текуће трошкове, за додатна запошљавања или повећање плата већ за функционалан рад предузећа у смислу санације имовине или опреме.

Комуналном предузећу „Парк“ на основу иницијативе покренуте на Привредном савјету остављен је рок од 90 дана да се начин обрачуна цијена усклади са количином смећа и врстом отпада који се одвози, а не по површини објекта.

Градоначелник Прњавора је као важне одлуке са данашње сједнице навео и усвајање нацрта одлуке о давању одређених повластица за избјегла и расељена лица, али и потврђивање одлука о продаји земљишта у Пословној зони Вијака као предуслову нових инвестиција и отварања радних мјеста.

Шеф Клуба одборника СДС-а, Велибор Тривичевић рекао је одборници овог клуба нису подржали изгласавање закључака којима се даје сагласност на повећање цијена комуналних услуга јер сматрају непопуларним завлачење руке у џеп грађана у данашње вријеме. „Статус Града је напредак у односу на досадашњи статут и ми смо то подржали, а с друге стране, нисмо подржали повећање комуналних услуга, јер ће свако поскупљење имати врло негативан утицај на популацију. Такође, подржали смо и извјештај о коришћењу средстава за пољопривреду, јер су њихови извјештаји увијек коректни“, рекао је Тривичевић.

Директор предузећа „Водовод“ Прњавор Љубиша Сибинчић појаснио је да ће се повећање цијена почети примјењивати од наредног мјесеца и да ће према анализама то увећање за четворочлану породицу износити око 6,50 до 7,00 КМ.

„За физичка лица цијена кубика воде који је био 1,15 КМ биће повећана на 1,52 КМ са пдв,а цијена за одводњу отпадних вода са 0,40 КМ без пдвна  0,50 КМ без пдв. За правна лица цијена воде ће се повећати са 1,50 KM на 1,70 КМ без пдв, а одводња отпадних вода са 0,80 KM на 0,90 КМ“ , појаснио је Сибинчић.

Директор Комуналног предузећа „Парк“ Прњавор Драгана Њежић каже да jе предвиђено повећање у просјеку од око 35 одсто у односу на садашње цијене њихових услуга.