ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ, ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ

Одборници Скупштине општине Прњавор усвојили су на данашњој сједници нацрт буџета за 2020. годину у износу од 15.450.000,00 КМ, што је више за 2,66% или 400.000 КМ у односу на план за 2019. годину. Начелник Одјељења за финансије, Александар Његомировић рекао је да се очекује раст прихода од ПДВ, док су непорески приходи планирани у складу са очекиваним извршењем за 2019. годину. „ Када је у питању расходовна страна, средства за кориснике грантова задржали смо на истом нивоу, док одређена повећања имамо код спорта и подстицаја за пољопривредну производњу“, истакао је Његомировић и додао да су средства за стипендирање студената и ученика задржана на нивоу плана за 2019. годину. „Та издвајања представљају два одсто укупне буџетске потрошње или 315.000 КМ, што Општину Прњавор по процентуалном издвајању чини водећом међу јединицама локалне самоуправе“, рекао је Његомировић. Он је нагласио да је за капитална улагања планирано 1.200.000 КМ, да ће додатних 300.000 КМ бити реализовано кроз одређене пројекте трошења намјенских средстава у оквиру Одјељења за пољопривреду и да је виљиво да је капитално развојна компонета заступљена и у буџету за 2020. годину.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић је рекао да је уз нацрт буџета усвојен и закључак да се у року од 15 дана проведе јавна расправа овом документу. „Очекујем да ће наредна сједница на којој ћемо усвојити буџет општине за 2020. годину бити одржана до 15. децембра“, рекао је Симић.  

Одборници Скупштине општине Прњавор усвојили су данас и нацрт ребаланса буџета за 2019. годину, чиме је буџетски оквир повећан за 4,58 % или 690.000 КМ и износи 15.700.000 КМ. Највећи утицај на остварење буџетских средстава и издатака изнад плана буџета имали су намјенски грантови, прије свега 150.000 КМ од Владе Републике Српске за финансирање пројекта видео надзора на ширем подручју града, 225.000 КМ од Министарства здравља и социјалне заштите Владе Републике Српске за исплату личних инвалиднина што се реализује преко Центра за социјални рад, као и средства добијена у оквиру МЕГ пројекта за подстицај запошљавања у привреди и средстава за друге пројекте.

Клуб одборника СДС није подржао нацрт ребаланса за 2019. годину, као ни нацрт буџета за 2020. годину, из разлога, што већи дио становништва није осјетио корист од овогодишњег буџета, рекао је Славиша Јењић, шеф овог клуба. „Имали смо одређене сугестије које су се прије свега односиле на проблеме у Комуналном предузеће „Парк“ , јер сматрамо да заједно требамо наћи рјешење“, истиче Јењић.

„На иницијативу становника сјеверног дијела општине предложили смо као додатну тачку да се пут кроз Доњу Илову и Шибовску до Мишковаца назове пут Мотајичког батаљона. Тачка није уврштена у дневни ред, што сматрамо да није у реду због важности ове тачке“, рекао је Јењић.

Сједница Скупштине општине двадесет осма по реду завршена је око 14.00 часова.