ЗАВРШЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ, ОБРАЂЕНА 31. ТАЧКА ДНЕВНОГ РЕДА

Сједница Скупштине општине, 33. по реду завршена је нешто иза 14.00 часова, а одборници су разматрали 31. тачку дневног реда. Између осталог, усвојен је Нацрт ребаланса буџета општине Прњавор за ову годину у износу од 17.950.000,00 КМ, што је увећање за 2.050.000,00 КМ или 12,89% у односу на оквир буџета за ову годину.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић рекао је, да је у плану још једна сједница Скупштине да којој ће бити разматран ребаланс буџета у форми приједлога.

„Вечерас или сутра ујутру одржаће се сједница Колегијума и сигуран сам да ћемо у складу са свим законским роковима и нормативима усвојити ребаланс буџета за ову годину“, рекао је Симић.

Начелник општине, Дарко Томаш нагласио је, да је Прњавор једна од ријетких локалних заједница у Републици Српској која је, у тренутној ситуацији, усвојила износ ребаланса већи од оквира буџета, и то без кредитних задужења.

„Све је то првенствено подршка и помоћ Владе Републике Српске, фондова и министарстава. Све инвестиције које су биле планиране у овој години биће и реализоване, и неће бити смањења износа грантова“, рекао је Томаш.

Скупштина општине усвојила је и Одлуку о допуни Одлуке о стипендирању студената и ученика, којом се проширују права на стипендирање ученика који похађају средњу школу.

„Од школске 2020/21. године, право на стипендију први пут имаће и ученици средњих школа који су претходне школске године остварили просјек 5.0 . Наше процјене и пројекције су, да ће нам за ову намјену требати око 42.000 КМ, за шта су средства већ обезбјеђена, а у новембру мјесецу биће објављен и јавни позив“, рекао је Томаш.

Скупштина је данас поништила рјешење из 1996. године, о преносу права располагања над објектом са Скупштине општине на Српску демократску странку, које је донио тадашњи локални парламент.

„Од правних савјетника и Правобранилаца имамо информацију да власништво над објектом није на СДС пренесено на законит и легалан начин и да у рјешењу има доста мањкавости, због чега је Скупштина као доносилац ранијег рјешења исто поништила“ , рекао је Томаш.

Томаш је додао, да Републичка управа за геодетске и имовинско – правне послове треба на основу поништеног рјешења власништво које је тада било државна својина, вратити претходном власнику, односно Општини Прњавор.

Скупштина општине је данас разрјешила, те поново именовала Слободанку Васић за директора ЈУ Дјечији вртић „Наша радост“, усвојила Програм рада Скупштине општине за 2021. годину у нацрту, Извјештај о реализацији Стратегије развоја општине Прњавор за период 2012-2020. године, Информацију о стању цивилне заштите у систему заштите и спасавања општине Прњавор, Информацију о вршењу инспекцијског надзора на подручју општине Прњавор за период од 01.0130.06.2020. године, те друге тачке.