ОДРЖАНА 17. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ, УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2023. ГОДИНУ

Скупштина општине Прњавор усвојила је данас нацрт буџета за идућу годину од 27.670.000 КМ.

Александар Његомировић, в.д. начелника Одјељења за финансије рекао је, да је у буџетској структури прихода, чије је укупно учешће око 54 одсто, најзаступљенији приход од ПДВ-а са 13.200.000 КМ.

У буџетској потрошњи предвиђено је 2.800.000 за различите капиталне пројекте КМ који ће бити реализовани у оквиру плана капиталних инвестиција, одређене планове реализације намјенских средстава у оквиру Одјељења за пољопривреду и 1.300.000 КМ кредита који неће бити реализован до краја ове године.

Сва бесповратна давања из буџета за идућу годину која се реализују посредством Центра за социјални рад, грантове, стипендије и субвенције износе око 6.300.000 КМ.

Његомировић је истакао да је планирано издвајање за образовање младих у износу око 760.000 КМ.

„Стипендије и студентске награде остају на нивоу из претходних година. Планирано је 250.000 КМ за бесплатне уџбенике за све основце и око 255.000 КМ за финансирање бесплатног превоза за ученике, а у наредној годину остају на снази и издвајања за свако рођено дијете на подручју општине“, појаснио је он.

На данашњој сједници Скупштине општине Прњавор усвојен је и други ребаланс општинског буџета за ову годину од 32.020.000 КМ.

Његомировић је напоменуо да је код усвајања ребаланса испоштована препорука Министарства финансија Републике Српске да се буџетски оквир повећа за 1. 560.000 КМ на основу три пројекта које је одобрила Влада Српске и финансирају се из републичког буџета.

Он је прецизирао да се 170.000 КМ односи на санацију четири клизишта на путном правцу Кокори – Чивчије – Бранешци, 390.000 КМ за реконструкцију пута Горњи Вијачани – Сабањска ријека, и 1.000.000 КМ за реконструкцију 44 различита путна правца на подручју општине.

Предсједник Скупштине општине Прњавор Жељко Симић изразио је задовољство што је општина рано започела са процедуром усвајања нацрта буџета за идућу годину и најавио да би се већ у првој половини децембра пред одборницима могао наћи и приједлог буџета.

Симић је напоменуо да је данас усвојена и стратегија развоја општине до 2028. године, али и одређене измјене Одлуке о стипендирању ученика којима је предвиђено проширење броја стипендиста у идућој години.

„За ученике средње школе измјена се огледа у томе да ће на иницијативу Гимназије бити стипендирани и одлични ученици са просјеком 4,5 и више без једног родитеља или уколико су им оба родитеља незапослена“, појаснио је Симић.

Симић је навео да ће стипендију имати и студенти из породица „4 плус“ од прве године без обзира на просјек и уз дозвољене двије обнове, као и Роми стипендисти без обзира на просјек почевши од прве године студија.