НА СВЕЧАНОЈ СЈЕДНИЦИ УРУЧЕНЕ ПОВЕЉЕ И ПОХВАЛЕ ЗАСЛУЖНИМ ПОЈЕДИНЦИМА

У Прњавору је данас  свечаном сједницом Скупштине општине , парастосом и полагањем вијенаца на Вучијаку и у Шибовској обиљежен 24. март,  Дан општине.

На сједници су уручене највише општинске награде и признања појединцима који су се истакли у свом раду и доприносу развоју локалне заједнице.

Постхумно су додијељене двије Повеље –   заслужног грађанина са златним грбом општине Срђану Врховцу који је био на челу предузећа „Младегс Пак“ и Повеља са златним грбом општине Урошу Шушку који је био ангажован на развоју планинарског спорта и очувању природе и волонтер у многим хуманитарним акцијама .

Јелена Поповић, кћерка Срђана Врховца, каже да јој много значи што је неко увидио вриједности  и квалитете њеног оца, препознао његово залагање за суграђане, локалну заједницу и породицу.

„Смисао његовог живота је било помагање другима због чега би сви ми требали прихватити те одлике да будемо несебични, хумани, да се међусобно поштујемо и помажемо“ , рекла је Поповићева у изјави новинарима.

Весна Шушак Гајић каже да је њен брат Урош био велики човјек, чији се живот нажалост прерано завршио због тешке болести.

„Као породица смо поносни на њега, биће заувијек у нашим срцима и мислима, а ово признање је награда за све што је учинио. Нажалост прерано нас је напустио, а сигурна сам да би још много постигао“ , изјавила је она.

Повељу општине Прњавор са сребрним грбом ове године примио је протојереј Раде Савичић, дугогодишњи старјешина Храма Светог великомученика Георгија у Прњавору.

На свечаној сједници похвале за допринос у развоју локалне заједнице уручене  су Петру Гатарићу, Аднану Селимовићу, Дубравки Вебер, Бојану Веселиновићу, Сретену Шућуру, Марини Душанић, Радованки Калаба, Миладину Гајићу и Дарију Топићу.

Сретена Шућура, припадника Полицијске станице Прњавор,  још година дана дијели од пензије, а општинска похвала коју је добио за исказану храброст и одважност у спасавању  људи и имовине га је, каже, пријатно изненадила.

„Захвалио бих се општини Прњавор и својим руководиоцима који су препознали мој рад и залагање.  У служби сам ефективно 29 година и ниједног тренутка нисам зажалио што сам обукао полицијску  униформу“ , рекао је Шућур.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да се у протекле двије године, које је обиљежила пандемија вируса корона,  у Прњавору није заустављао напредак и развој захваљујући доброј сарадњи са привредницима и највишим институцијама Републике Српске.

„Увјерен сам да су ти резултати видљиви. Још много посла је пред нама, а ми смо спремни да одговоримо на све изазове “ , каже Томаш.

Он је најавио да ће инвестиције из буџета у овој години износити око 7.000.000 КМ, од чега ће 1.500.000 КМ бити уложено у реконструкцију и изградњу неких од најфреквентнијих улица у центру града. За изградњу спортске дворане такође ће бити издвојено 1.500.000 КМ, а стотину хиљада КМ више за изградњу кружне раскрснице на излазу са ауто-пута „9. јануар“. Око 3.000.000 КМ општина ће уложити у изградњу водоводних система у мјесним заједницама.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић честитајући суграђанима Дан општине рекао је да је жеља да Прњавор у годинама које долазе буде још успјешнији и развијенији.

Он је напоменуо да је Скупштина општине на вријеме усвојила све програмске активности општинске управе, план капиталних инвестиција и програм заједничке комуналне потрошње из којих ће бити реализоване све планиране овогодишње инвестиције.

У поводу Дана општине служен је и парастос за 626 погинулих бораца са подручја општине Прњавор у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату и положени вијенци у Спомен – храму на Вучијаку и код Спомен – обиљежја у Шибовској.

Скупштина општине Прњавор прогласила је 2001. године 24. март за Дан општине, као сјећање на тај дан 1992. године када су јединице Општинског штаба Територијалне одбране заузеле положаје на Мотајици и спријечиле продор непријатељских формација из правца Дервенте према Прњавору и бањалучкој регији.

(СРНА/ Т.С.)