ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ, ЖЕЉКА СИМИЋА ЗА ПОРТАЛ МОЈПРЊАВОР

Одређене турбуленције, које су постојале у неком ранијем периоду, превазиђене у прошлом мандату. Са сигурношћу могу рећи, да без обзира на различите политичке ставове, функционисање локалног парламента великим дијелом зависи и од одборника, њихових политичких и људских карактера. Ако имате људе спремне на договор, онда је лако створити претпоставке за квалитетан рад.

Истакао је то за портал МојПрњавор.инфо предсједник Скупштине општине Прњавор Жељко Симић који је и у прошлом мандату тамошњег парламента обављао ту исту дужност.

“Чињеница је да су степен искуства, конструктиван рад и добар састав одборника у прошлом мандату дали добре резултате, тако да су одређене организације квалификоване да оцјењују рад локалних парламената, прњаворску скупштину ставиле у сам врх, по ефикасности рада. Одлучни смо да наставимо истим интензитетом. И вјерујем, да ћемо и у наредном периоду показати ефикасност, како у доношењу одлука, тако и у самом раду”, истакао је Симић.

Због чега је план набавки општине прошле године мијењан шест пута? Да ли то има везе са прошлим изборима, у шта сумњају из опозиционих редова или је нешто друго у питању?

План јавних набавки се доноси на почетку године и као документ подложан је промјени, из разлога што је функционисање јединице локалне самоуправе динамичан процес. Никада се са стопостотном сигурношћу не може утврдити тачан план јавних набавки одмах на почетку године, јер се у току исте појави потреба за додатним набавкама и закон то дозвољава. Такође, дешава се да приликом провођења поступка јавне набавке за поједине пројекте изабрани понуђач понуди мању цијену или услугу предвиђену планом. На овај начин се стварају уштеде, а средства се усмјеравају у неке нове пројекте који нису били исказани у плану јавних набавки.

Да ли сте задовољни расправама на првим сједницама? Једном приликом сте рекли да се већ види да су одборници активнији и да желе се едукују јер у овом сазиву има доста нових, младих особа?

Искрено вјерујем да је жеља за ефикасним и конструктивним радом, нешто што ће бити полазна основа свих одборника и у овом сазиву.

СНСД предводи скуштинску већину. Да ли је она сигурна, односно да ли има разговора о томе да буде проширена са још неким одборницима?

Скупштинску већину чине политичке партије које су већ имале заједничку сарадњу, односно блиске политичке односе у претходном мандату. Кроз одређене разговоре и договоре формирали смо већину која тренутно броји 17 одборника, док је 12 одборника у опозицији. Али вријеме је пред нама, могуће да се скупштинска већина и прошири у неком наредном периоду.

Да ли сте задовољни буџетом за ову годину?

Пандемија корона вируса је оставила посљедице на буџете локалних заједница, и када су упитању приходи, али и одређене мјере које смо доносили. Овогодишњи буџет одржава један период стабилизације и великим дијелом налази се у оквиру буџета из 2020. године. Уштеде на појединим ставкама смо морали направити, али оно што је битно, да су издвајања за одређене категорије остала на истом нивоу као прошле године.

Докле се стигло са кадровском политиком, односно именовањима? Да ли се могу очекивати неке промјене? Шта је мјерило?

Основна претпоставка за провођење кадровске политике јесу законски прописи и други акти који регулишу ову област, и то ће бити прва одредница код свих кадровских рјешења. Такође, чињеница је да кадровска политика представља основни елемент сваке политике, тако и локалне, па ће се и кадровска рјешења заснивати на договорима и споразумима политичких партија које чине већину.

Најавили сте и могуће измјене Пословника о раду Скупштине. Шта се ради по том питању и које ставке ће се наћи “под лупом”? Да ли ће нови приједлог бити припремљен у овој години?

Пословник као документ је подложан промјени, али битно је, да у неким својим оквирима не може излазити изван законских норми којима су дефинисане надлежности и начелника и Скупштине. Имамо потребу да направимо одређене измјене у неким техничким стварима, јер смо примјетили могућности за побољшање. Врло брзо ћемо припремити нацрт измјена Пословника, али се ништа неће суштински мијењати, само ћемо уредити неке појединости у циљу бољег функционисања локалног парламента.

Треба ли новим правилима о раду предвидјети и могућност одржавања онлајн сједница?

Тренутна ситуација у вези са пандемијом вируса корона нам је наметнула размишљање о одржавању онлајн сједница, и могућности да одржавање таквих сједница предвидимо и у нормативном смислу, будући да не знамо колико ће ова пандемија још трајати и да ли се нешто слично неће десити и у будућности. Такође, свјесни смо и развоја информационих технологија, па зашто не ићи у корак са временом и искористити ту погодности.

Дан општине је сутра. Планирају ли се неке активности?

СИМИЋ: Због тренутне епидемиолошке ситуације и мјера које су на снази, Општински штаб за ванредне ситуације дао је препоруку да се откажу све активности планиране поводом 24. марта – Дана општине Прњавор.