СКУПШТИНА УСВОЈИЛА КОНСОЛИДОВАНИ ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ, ОСТВАРЕН СУФИЦИТ ОД 87.584,85 КМ

На јучерашњој сједници Скупштине општине, одборници локалног парламента усвојили су и Консолидовани извјештај о извршењу буџета општине Прњавор за период 1.1.2018-31.12.2018. године. Начелник Одјељења за финансије Александар Његомировић рекао је да је у буџету општине за прошлу годину остварен суфицит од 87.584,85 КМ, те да је извјештај о извршењу буџета позитиван са више аспеката, јер је Прњавор једна од ријетких општина која нема неизмирених, односно пренесених обавеза из претходног периода.

Начелник општине, Дарко Томаш истакао је да је буџет за 2018. годину био развојни, да је у инфраструктурне пројекте уложено 4,1 милиона КМ, као и да је највећи дио остварених инвестиција реализован уз помоћ Владе Републике Српске.

Начелник Томаш је најавио да би крајем ове или почетком идуће седмице требали почети радови на изградњи новог Ватрогасног дома за шта су обезбијеђена средства у буџету. “За почетак изградње кружног тока на Вијаци потребно је да се ријеши још један мањи дио имовинских односа, што очекујумо да се заврши у току ове седмице. Јавно предузеће „Путеви Српске“ су изабрали извођача радова, потписан је уговор и очекујемо почетак градње идуће седмице“, рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је општина прошле године учествовала у пројекту швајцарске владе МЕГ из којег је од УНДП-а и швајцарске владе добила 250.000 КМ, од којих се гради канализације у Улици Вида Њежића. Говорећи о пробијању рокова за реконструкцију Улице Вида Њежића чија је вриједност 1,030 КМ, начелник Томаш је напоменуо да су са извођачем радова уговорени пенали за сваки дан кашњења у вриједности од 0,03 одсто. „То је нешто више од 300 КМ по дану кашњења. Очекујемо извјештај надзорног органа, а за све што буде преко уговорених 120 радних дана биће обрачунато извођачу радова као пенали, што је нормална ствар“ , појаснио је Томаш, те нагласио да је општина Прњавор од прошле године у процесу добијања БФЦ сертификата, који указује на повољно пословно окружење.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић подсјетио је да је на данашњој сједници разматран и низ одлука из Одјељења за стамбено-комуналне послове и инвестиције и одређени број измјена регулационих планова на приједлог Одјељења за просторно уређење.

Шеф клуба одборника опозиционог СДС-а Славиша Јењић рекао је да су из СДС-а локалној власти указали на катастрофално стање на регионалном путу Прњавор-Челинац и проблем кашњења у завршетку радова у Улици Вида Њежића.

Јењић је указао и на чињеницу да се смањује број одборника који чине скупштинску већину. „Раније су имали 22 одборника, а сада се одлуке изгласавају са 15 или 16 руку. Бојим се да улазимо у лошији, тежи однос у раду Скупштине“, изјавио је Јењић.

СДС је на данашњој сједници потврдио повећање одборничког клуба са седам на осам одборника, након што им је недавно приступио одборник Бранко Шиканић.