СИМИЋ: БОРАЧКИМ КАТЕГОРИЈАМА ИЗ БУЏЕТА ОКО 300.000 КМ

За дјеловање и рад борачких организација и удружења овогодишњим буџетом Општине Прњавор предвиђено је издвајање 199.000 КМ, те 107.300 КМ за остваривање додатних права и солидарног рјешавања питања у области борачко-инвалидске заштите, реконструкцију и одржавање споменика. Највише средстава предвиђено је за општинску Борачку организацију 125.000 КМ, од чега ће 30.000 КМ бити искориштено за финансирање обавеза из ранијег периода. Удружење ратних војних инвалида добиће 26.000 КМ, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила 31.000 КМ, Удружење „Вукови с Вучијака“ 7.000 КМ, Удружење СУБНОР-а и Удружење грађана „Ветерани Републике Српске“ по 5.000 КМ.

Од предвиђених средстава за додатна права, између осталог, за једнократну новчану помоћ појединцима из борачке популације биће издвојено 40.000 КМ, а за измирење дијела трошкова за прикључак на водоводну мрежу за породице погинулих бораца 21.000 КМ.

Предсједник Скупштине општине Прњавор Жељко Симић изјавио је Срни да је током реализације пројекта водоснабдијевања сјеверног дијела ове општине евидентирана 41 породица погинулих бораца која је поднијела захтјев за прикључак на водоводну мрежу. „Општина Прњавор ће Комуналном предузећу `Водовод` уплатити по 500 КМ, као субвенцију за сваку од породица. Ово је прва година да планирамо средства за измирење дијела трошкова за прикључак на водоводну мрежу, а ту праксу ћемо наставити и у будућности“, рекао је Симић.

У Прњавору је, захваљујући сарадњи са Владом Републике Српске, у новембру прошле године уручењем кључева станова за 14 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида комплетиран пројекат стамбеног збрињавања борачких категорија у овој општини. Влада Републике Српске је, према подацима Министарства рада и борачко инвалидске заштите Српске, у програму од 2008. до 2018. године у општину Прњавор на име стамбеног збрињавања уложила око 4,5 милиона КМ – збринуто је укупно 357 корисника, од чега је урађено 68 станова и 289 новчане помоћи уз износу до 8.000 КМ.

Симић је рекао да очекује наставак започете сарадње са Владом Републике Српске и надлежним министарством, имајући у виду чињеницу да је ово непрекидан процес и да свакодневно пристижу нови захтјеви за рјешавање питања стамбеног збрињавања бораца и ратних војних инвалида који нису обухваћени садашњом Уредбом о стамбеном збрињавању.

Једна од мјера за побољшање положаја борачких категорија је и стална брига о дјеци погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида од прве до шесте категорије инвалидности, а ове године општинске стипендије ће добити 42 ученика и 33 студента из ове категорије. „Треба напоменути да су критеријуми додјеле стипендија за студенте из реда борачких категорија нешто блажи у односу на остале стипендисте, јер се могу пријавити и студенти са приватних факултета, а стипендирају се и студенти прве године, док просјек оцјена не игра улогу у добијању стипендије. Такође, студенти из реда борачких категорија примају 50 одсто већу стипендију у односу на остале стипендисте“, рекао је Симић.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић нагласио је да је свих ових година евидентна максимална подршка локалне власти борачким категоријама, а општина, осим средстава за функционисање удружења и стипендије, издваја и друга значајна средства. „Та средства се односе на једнократне новчане помоћи за социјално угрожене из борачке категорије, куповину уџбеника, помоћ при лијечењу, обиљежавање значајних датума по програму Борачке организације, укључујући годишње 35 парастоса у свим мјесним заједницама гдје су подигнута спомен-обиљежја“, навео је Живковић.

Живковић је истакао да у случају смрти борца прве и друге категорије породице имају право на 500 КМ. „Према нашој евиденцији годишње имамо таквих педесетак случајева“ , рекао је Живковић. Он је напоменуо да се у општинску Борачку организацију за помоћ најчешће јављају људи из реда породица погинулих и ратних војних нада, али и борци са израженим здравственим проблемима, као и они који нису обухваћени досадашњим пројектом стамбеног збрињавања. Право у области борачко-инвалидске заштите на подручју општине Прњавор има 6.367 лица.

СРНА, Т.С.