СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: ДОДЈЕЉЕНА ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ

У поводу обиљежавања 24. марта, Дана општине синоћ је у Центру за културу одржана свечана сједница Скупштине општине, на којој су уручена признања и награде, поједницима и колективима за постигнуте резултате и допринос у развоју локалне заједнице.

Повеља заслужног грађанина општине Прњавор са златним грбом додијељена је новинару Недељку Санчанину, за животно дјело у интелектуалном, друштвеном, новинарском и књижевном раду. Санчанин каже да је све што је створио у области новинарства, књижевности и културне дјелатности посветио општини у којој живи и ради. “Човјек са својим дјелима треба да помаже свим становницима око себе да бисмо сви боље живјели. Захвалио бих се општинској власти што вреднују активности свих грађана, јер када се то цијени људи се стимулишу да даље раде”, рекао је Санчанин.

Повеља општине Прњавор са сребрним грбом додијељена је предузећу “Ризба” за постигнуте резултате у области привредних активности. На свечаној сједници уручено је и седам похвала. Општинска похвала уручена је Драшку Васићу из Прњавора за заслуге у развоју спортског риболова, Љубомиру Јотићу из Горњих Палачковаца за посебне заслуге у развоју и разрјешењу комуналних проблема у мјесној заједници Палачковци, Разији Мешић из Прњавора за постигнуте резултате у области привредних активности, Бошку Бијелонићу из Прњавора за несебичан, хуман и примјерен рад у социјалној и дјечијој заштити, Халини Ваниак из Пољске за допринос у вишегодишњем развоју и унапређењу сарадње између два братска града Болеславиеца и Прњавора, Радојици Кусићу из Кремне за посебне заслуге у развоју и разрјешењу комуналних проблема у мјесној заједници Кремна и Дејану Симићу из Грабик Илове за изванредне приносе у пољопривреди, сточарству и производњи здраве хране.

Предсједник Удружења реемиграната из Болеславиеца у Пољској Халина Ваниак каже да је ова награда за њу велико признање и показатељ дугогодишње подршке и пријатељства. “Када долазимо у Прњавор осјећамо као да долазимо својој кући. Ми имамо једно срце, а двије отаџбине, једна је у Пољској, а друга у БиХ, у Прњавору”, каже она.

Свечаној сједници СО Прњавор присуствовао је и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић. Министар Рајчевић је рекао, да је Прњавор једна од општина која због предузетничког духа другима треба да служи као примјер.

“Општина Прњавор приказује изузетне економске резултате, остварује 700 милиона КМ годишњег привредног промета на нивоу општине од чега 200 милиона КМ извоза на пет континената у 36 земаља. То је нешто што треба да се цијени и што Влада Републике Српске вреднује”, рекао је Рајчевић. Он је истакао да ће Влада Српске и даље подржавати ову општину, као и администрацију која је показала велику иницијативу да унаприједи стање у локалној заједници.

Начелник општине Дарко Томаш оцијенио је да је у протеклом периоду урађено можда и више него што је планирано. “И поред тога нисам задовољан, јер желим да у години пред нама учинимо још више. Надам се подршци и помоћи Владе Републике Срске и предсједника Српске најмање у мјери колико је била и у протекле 2,5 године. Ако тако буде сљедеће године ћемо поново моћи констатовати значајан наставак развоја наше локалне заједнице”, рекао је Томаш. Он је упутио позив свима који живе у Прњавору, а прије свега онима који се баве друштвено-политичким животом, на заједнички рад јер се само тако може још више успјети и напредовати.

Предсједник Скупштине општине, Жељко Симић рекао је да прије 18 година Скупштина општине прогласила 24. март за Дан општине, као сјећање на тај дан 1992. године када су јединице општинског штаба Територијалне одбране одбраниле од непријатељских напада општину Прњавор, али и Краину. Он је нагласио да је Прњавор дао огроман допринос у стварању Републике Српске, те да је у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату са подручја општине Прњавор погинуло 626 бораца. „Са поносом и дивљењем, говоримо о нашим јунацима и њиховим дјелима. Наша морална и људска обавеза је, да их никада незаборавимо и увијек са поносом прослављамо Дан општине, захвални генерацијама наших суграђана, коју су нам у наслијеђе оставили општину препознатљиву по амбијенту толеранције и међусобног уважавања.“, рекао је Симић. Он се осврнуо и на рад локалног парламента у протеклих годину дана, оцјенивши рад локалног парламента успјешним.

У пригодном програму свечане сједнице учествовали су Градски хор, ученици Музичке школе „Консантин Бабић“ и познати српски глумац Војин Ћетковић.