ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ, УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ЗА 2018. ГОДИНУ

Одборници Скупштине општине Прњавор усвојили су јуче Нацрт ребаланса овогодишњег буџета од 23.191.079 КМ, што је више за 9,21 одсто или 1.956.697 КМ него усвојени буџет.

Нацрт је усвојен са 18 гласова, док је шест одборника било против и један уздржан. Прије ребаланса буџет општине Прњавор за 2018. годину износио је 21.234.381 КМ.

У образложењу одлуке о ребалансу наводи се да је до повећања буџетских средстава дошло након што је Влада Републике Српске општини Прњавор одобрила 1.300.000 КМ за изградњу локалне путне инфраструктуре и 97.700 КМ донаторских средстава Владе Србије за реконструкцију Основне школе „Меша Селимовић“ у Насеобини Лишња.

Ова средства су планирана у оквиру буџетских прихода и примитака што је утицало на повећање ових ставки за нефинансијску имовину за 13,62 одсто.

До повећања буџетских прихода и примитака дошло је и због одобрених средстава општини Прњавор од Развојног програма УН за пројекат „Реконструкције водоводне и канализационе мреже у Улици Вида Њежића“ у висини од 225.700 КМ, као и одобрених средстава од Савјета Европе за пројекат „Промоција едукативних садржаја о националним мањинама у основношколском образовању“ од 20.000 КМ.

Начелник општине Дарко Томаш изразио је задовољство што је ове године дошло до повећања буџетског оквира.

„Од републичких нивоа власти обезбиједили смо више од два милиона КМ, због чега смо захвални Влади Републике Српске и свима који су препознали напоре локалне заједнице да имамо праве развојне пројекте. Подршку очекујемо и током 2019. године“, рекао је Томаш.

Начелник општинског Одјељења за финансија Александар Његомировић говорећи о извјештају о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године нагласио је да је остварен суфицит од 122.000 КМ.

„Велики утицај на овакав финансијски резултат је имао приход од ПДВ-а, који за првих шест мјесеци ове године има остварење од 4.041.000 КМ што је и највеће полугодишње остварење у последњих пет година. Висок је и степен реализације пореза на непокретности“, прецизирао је Његомировић.

Шеф Клуба одборника СДС Славиша Јењић каже да одборници из овог клуба нису подржали Нацрт ребаланса буџета јер сматрају да је овај документ нејасно дефинисан. СДС није подржао ни извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године.

„Има средстава која нису утрошена у складу са прописима због чега извјештај није могао добити нашу подршку“, каже Јењић.

На данашњој сједници локалне Скупштине усвојени су и Нацрт програма рада СО за 2019. годину, сет приједлога о стипендирању ученика и студената као и рјешење о именовању Комисије за обраду захтјева за додјелу стипендија.

Предсједник СО Жељко Симић наредну сједницу најавио је за крај овог мјесеца.

„У складу са буџетским календаром крајем новембра и током децембра активно ћемо се бавити финансијама, односно нацртом буџета за наредну годину“ , изјавио је Симић.

СРНА, Т.С.