ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

У Центру за културу јуче је одржана свечана сједница Скупштине општине Прњавор. Свечаној сједници присуствовала је и предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић која је рекла да је Влада Републике Српске уложила је у општину Прњавор у протеклих неколико година око 70 милиона КМ, тe прецизирала је да је за пољопривреду издвојено око 35 милиона КМ, за стамбено збрињавање бораца и породица погинулих бораца 4,5 милиона КМ.

фото: Александар Атић

Према њеним ријечима, око 41 милион КМ пласмана било је повољних кредита Инвестиционо-развојне банке који су послужили као значајна подршка привреди и привредно-пословној иницијативи у овој општини. „Наставићемо да радимо на заједничким пројектима. Општина Прњавор има највише ауто-пута на својој територији, што ће сигурно значајно поспјешити њене привредне капацитете, стандард и животне прилике“, рекла је Цвијановићева.

фото: Александар Атић

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је помоћ коју Влада Републике Српске пружа локалној заједници и која ће се у текућој години манифестовати кроз инвестиције веће од 3,5, милиона КМ.“Најзначајнији пројекат који се реализује у овој години јесте завршетак градње ауто-пута Бањалука-Добој, пројекат који ствара развојне шансе локалној заједници за наредних 50 година“, рекао је Томаш.

фото: Александар Атић

Предсједник Скупштине општине Жељко Симић подсјетио је на историјски аспект данашњег датума за општину Прњавор. „Грађани општине Прњавор су се 24. марта 1992. године организовали, јединице Територијалне одбране изашле су на обронке Мотајице и одбраниле општину. Управо из тог изласка су настале славне јединице Војске Републике Српске из општине Прњавор које су се прославиле у свим офанзивама, биле су то јединице које су своје задатке извршиле према највишим војним стандардима“, рекао је Симић.

фото: Александар Атић

Симић каже да је након свих ових година жеља да се општина Прњавор развија и да се заједнички трасирају нови путеви, с циљем стварања услова за бољи живот. На свечаној сједници уручене су награде и признања заслужним појединцима и предузећима. Директор предузећа „Лебурић комерц“ Милан Лебурић добио је повељу заслужног грађанина општине Прњавор са златним грбом општине Прњавор за постигнуте резултате у области привредних активност, несебичан, хуман допринос и пружање помоћи социјално угроженим категоријама друштва, ратним војним инвалидима, те спортским и културним манифестацијама.

фото: Александар Атић

Лебурић је рекао да је признање посебна сатисфакција за њега, и као грађанина, и као привредника, јер долази од локалне заједнице и људи са којима свакодневно живи, ради и сарађује. „Ово није само лична награда, већ и награда мојој породици и запосленима са којима сам остварио пословни успјех“, каже Лебурић.

фото: Александар Атић

Повеља општине Прњавор са златним грбом општине додијељена је предузећу „Дис еуростандард“ за постигнуте резултате на повећању производње, продуктивности рада, увођењу иновација и технолошко-техничких унапређења у области производње, у примјени науке и у повећању броја запослених. Поводом Дана општине. додијељено је и 16 похвала – Петру Јанковићу из Прњавора, Планинарском друштву „Корак више“ из Прњавора, Слободану Милијашевићу из Прњавора, Ранку Ђурићу из Доњих Вијачана, Ранку Васићу из Околице, Јосипу Ћорићу-Кати из Долина, Брани Шушку из Прњавора, Бориславку Пеулићу из Прњавора, Обраду Јанковићу из Шаринаца, Руфаду Рахимићу из Лишње, Зијади Ћуран из Коњиховаца и Новаку Богичевићу из Прњавора. За постигнуте изузетне резултате ученика и студената похвале општине Прњавор додијељене су Дамјану Илишковићу, Марку Пезеру, Драшку Стругару и Николи Новарлићу.

фото: Александар Атић

Свечаној сједници у Прњавору присуствовали су, између осталих, министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, као и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, те бројни други гости.

фото: Александар Атић

Поводом Дана општине, данас су служени парастоси за погинуле борце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и положени вијенци у спомен храму на Вучијаку и код спомен-обиљежја у Шибовској. Општинска организација Црвеног крста Прњавор је у акцији добровољног давања крви за пунољетне ученике средњих школа, организованој поводом 24. марта, прикупила 56 доза крви.