ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА ПОВОДОМ 24. МАРТА, ДАНА ОПШТИНЕ ПРЊАВОР

Општина Прњавор у овој години има договорених инвестиција у вриједности преко 6,5 милиона КМ, од чега је 2,5 милиона КМ средстава из локалног буџета и око четири милиона КМ учешћа Владе Републике Српске, рекао је начелник општине Дарко Томаш.

Он је прецизирао да је од средстава Владе Републике Српске око два милиона КМ предвиђено за санацију корита ријека Лишње и Вијаке.

„У овој години услиједиће и реконструкција неколико значајних градских улица, а увјерен сам исто тако да неће бити мјесне заједнице гдје нећемо отворити барем један пројекат. Неће изостати ни помоћ младима, борачкој популацији, пензионерима“, рекао је Томаш након свечане сједнице Скупштине општине Прњавор одржане поводом обиљежавања 24. марта – Дана општине.

Томаш је свима који се баве политиком упутио позив на јединство, да се на заједничким и здравим основама, без обзира на страначку припадност, гради локална заједница.

Он је подсјетио да је захваљујући Влади Републике Српске, Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“ и Јавном предузећу „Ауто-путеви Републике Српске“ током прошле године на подручју општине Прњавор реализовано инвестиција у вриједности вишој од три милиона КМ.

„Од тог износа само око 600.000 КМ до 700.000 КМ су била средстава из локалног буџета, а остало помоћ виших нивоа власти“, напоменуо је Томаш.

Свечаној сједници Скупштине општине Прњавор присуствовао је и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, који је истакао да је успостављена добра сарадња са општином Прњавор, јер је локална управа отворила општину према Влади Републике Српске и другим локалним заједницама.

„Било је значајних успјеха у протеклом периоду, а резултати рада се већ виде. Спремни смо као Влада Републике Српске и у овој години наставити сарадњу, пратити локалну заједницу у реализацији великог броја пројеката које су започели и дати им подршку“, рекао је Тегелтија.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић поручио је да је обавеза свих људи на одговорним функцијама да заједничким снагама помогну да се реализују важни пројекти, да се сви уједине око добрих идеја које ће ову општину учинити препознатљивом.

Говорећи о добитницима највиших општинских признања, Симић је истакао да је одлука о добитнику Повеље заслужног грађанина општине Прњавор, која је припала власнику Бање „Кулаши“ Дубравку Земуну, била једногласна.

„Оно чиме смо се руководили код ове одлуке јесте висина улагања, јер је Дубравко Земун у Бању `Кулаши` уложио више од пет милиона КМ. Оживљавањем овог бањског центра на извјестан начин утиче се и на афирмацију туризма и привреде на подручју општине Прњавор, а запослен је и одређени број радника“, рекао је Симић.

Он је подсјетио да је Повеља са златним грбом општине Прњавор додијељена предузећу „Експорт сити“, које је прошле године имало највећа појединачна инвестициона улагања.

Власница овог предузећа Медиха Турчиновић, по пријему награде, изразила је захвалност свима који су препознали њихов труд и залагање, посебно када је ријеч о запошљавању гдје прилику дају прије свега младим људима. У овом предузећу тренутно ради 280 радника.

„Посла има за свакога ко жели да ради. Прошле године смо инвестирали око 10 милиона КМ, значајна средства смо уложили у изградњу нових објеката, инфраструктуре и набавку савремених машина како бисмо били конкурентни на тржишту“, рекла је Турчиновићева.

Повељу са сребрним грбом општине Прњавор која је постхумно додијељена недавно преминулом бившем фудбалеру „Љубића“ Младену Ћурићу, коју је примила је његова супруга Душанка.

„Породици ово признање значи много, јер знамо да има још људи који цијене његов рад, значи да није заборављен“, рекла је Ћурићева.

На основу одлуке СО похвале су за допринос у раду уручене Богдану Станићу из Грабик Илове, Браниславу Стојчићу из Смртића, Ивану Нешићу из Прњавора, Небојши Малешевићу из Чивчија и Српској православној црквеној општини у Кулашима.

Свечаној сједници СО Прњавор присуствовали су, између осталог, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић, делегације побратимских општина, званице из јавног, политичког, привредног, културног, вјерског и спортског живота општине.

Скупштина општине Прњавор прогласила је 2001. године 24. март за Дан општине, као сјећање на тај дан 1992. године када су јединице општинског штаба Територијалне одбране заузеле положаје на Мотајици и спријечиле продор непријатељских формација из правца Дервенте према Прњавору и бањалучкој регији.

СРНА /Т.С/